Udruga Radost sudjelovala na 10. Sajmu  poslova u  organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Dubrovnik

U okviru 10. Sajma poslova koji se održao u  organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Dubrovnik održan  06.04.2017. na Sveučilištu u Dubrovniku, Ćira Carića  4 (prostorija D01), DEŠA –Dubrovnik je u suradnji sa HZZ PS Dubrovnik organizirala  panel diskusiju „Ranjive skupine i tržište rada – društvo novih mogućnosti“.

 

Moderator panela je bila Katarina Krile , Rukovoditeljica, Odjel za provođenje HZZ PS Dubrovnik

 

Panelisti su bili :

         Slavica Prkačin – Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Dubrovnik

         Nada Boras – Udruga osoba sa intelektualnim teškoćama Radost

         Ante Puljević – Udruga osoba sa invaliditetom Prijatelj

         Marina Mustapić – Udruga osoba sa invaliditetom Prijatelj

         Nebojša Jerković – Modro zelena zadruga

         Željko Benić – Valamar Riviera

         Fani Kmetović – Valamar Riviera

         Ines Držanić – Zatvor u Dubrovniku

         Zlatko Lovrić – Terapijska zajednica Papa Ivan XXIII

 

Cilj panela je bila promovirati zapošljivost, socijalnu uključenost i kvalitetu života ranjivih skupina na tržištu rada. Panel diskusija je organizirana u suradnji sa Ministarstvom pravosuđa.

 

Predsjednica Udruge Radost je govorila o potrebi socijalnog  uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih roditelja koji zbog skrbi o osobi s invaliditetom ne mogu raditi i biti konkuretni na otvorenom tržištu rada . Sukladno Zakonu o pravima iz socijalne skrbi roditelji imaju pravo na rad na pola radnog vremena i pravo za status roditelja njegovatelja , osobe s intelektualnim teškoćama ostvaruju pravo na osobnu invalidninu ,uvećani dječji doplatak , pravo na pomoć i njegu .Sukladno sa intenzitetom intelektualnih teškoća članova Udruge Radost neki korisnici su završili obrazovanje za pomoćna zanimanja ali nisu zaposleni.Također roditelji koji skrbe o svom ovisnom članu obitelji izgubi posao , ne može se posvetiti svojoj poslovnoj karijeri ,nama mogućnosti za usavršavanje i nije konkuretan na tržištu rada.Udruga Radost provodi socijalnu uslugu Poludnevnog boravka i uslugu Osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama pa se time omogućava roditeljima da se posvete ostalim članovima obitelji , poljoprivredi , društvenim aktivnostima i slično.Prijedlog gđe.Nade Boras je da se u suradnji sa HZZ-om , poslovnim sektorom i organizacijama civilnog društva omogući zapošljavanje u zaštitnim radionicama uz mentorstvo (jer većinom imaju oduzetu radnu i poslovnu sposobnost) , roditeljima kroz edukacije pružiti dodatne mogućnosti stjecanja novih znanja , vještina i k ompetencija   a sve u svrhu uključivanja osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u sve segmente društvenog , kulturnog i poslovnog uključivanja u život zajednice .

Zaključak panela je bio umrežavanje svih sudionika i zajednički rad na socijalnoj uključenosti i kvalitetu života ranjivih skupina na tržištu rada.

Search

“Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.”