RADOST ZAJEDNIŠTVA – IZLET U NARONU

Projekt Radost zajedništva financiran od Ministarstva znanosti i obrazovanja koji Udruga Radost provodi u partnerstvu sa Gradom Ploče , Osnovnom školom fra Ante Gnječ iz Staševice i Osnovnom školom Ivo Dugandžić -Mišić iz Komina je nakon Uskrsnih praznika nastavljen sa planiranim aktivnostima na radost učenika i njihovih nastavnika.

Dana , 26.4.2022. godine  je organiziran izlet u Vid. Na izlet su išli učenici od 5. do 8. razreda Osnovne škole Ivo – Dugandžić Mišić iz Komina i Osnovne škole fra Ante Gnječa iz Staševice zajedno sa svojim nastavnicima i profesorima. Učenici su stigli u Vid autobusima na lokaciju  Župne crkve Gospe Snježne zaštitnice mjesta koju još mještani štuju pod imenom  Gospa Ledena, sagrađenu na vrhu brežuljka na mjestu akropole nekadašnjeg grada Narone još u 15 stoljeću a današnji izgled sakralnog objekta  datira od početka ponovne izgradnje davne 1934 godine.

Uz crkvu se nalazi  spomenik Knezu Domagoju , hrvatskom knezu iz Neretvanskog kraja a vladao je  od 864. do 876. Njegova je vladavina u mnogočemu bitna za Hrvatsku. Utro je put hrvatskom odbacivanju bizantskog utjecaja, uspješno se suprostavljao Veneciji i usmjerio Hrvatsku prema kasnijoj samostalnosti . Kao uspomenu na slavno rano srednjovjekovno razdoblje neretvanske povijesti čuva monumentalna skulptura kneza Domagoja i njegovih strijelaca , jedna od najvećih te vrste u Europi . Spomenik je rad Stjepana Skoke, profesora skulpture na Umjetničkoj akademiji u Širokom Brijegu , iz 1997. godine, koja donosi scenu pobjede kneza Domagoja nad Mlečanima.

Zatim smo  prošetali  niz zidine stare Narone do Arheološkog Muzeja Narona gdje smo imali priliku vidjeti bogati sadržaj muzeja i njegovu povijest nastanka . Tijekom 1995. i 1996. na lokalitetu Plečašove štale provedena su arheološka istraživanja koja su rezultirala senzacionalnim nalazom ostataka rimskog hrama – Augusteuma i 17 mramornih skulptura nadnaravne i naravne visine. Ovaj nalaz potakao je ideju o zajedničkoj prezentaciji ovog jedinstvenog arheološkog lokaliteta kako arhitektonskih ostataka tako i drugog brojnog arheološkog materijala.

Kamen temeljac za budući muzej položen je 19. srpnja 2004., a Arheološki muzej Narona osnovan je uredbom Vlade Republike Hrvatske 2005., te je nakon iznimno složenih građevinskih radova svečano otvoren 18. svibnja 2007., kao prvi muzej u Hrvatskoj izgrađen in situ. Takav način prezentacije arheološkog lokaliteta obogatio je muzejsku ponudu Hrvatske i ima malobrojne paralele u europskim i svjetskim razmjerima.

Nakon obilaska Muzeja Narona učenici su se vozili tradicionalnim neretvanskim lađama po rijeci Norin i uživali u bogatstvima močvarnog područja tj. Delte u blizini posebnog ornitološkog  rezervata  ptica „Pod Gredom”

Učenici su obišli i Crkvu Svetog Vida smještenu na ulazu u mjesto Vid. To je jednobrodna je građevina s četvrtastom apsidom, duga 13, a široka 9,5 metara. Na pročelju je zvonik na preslicu za tri zvona, te natkriveni narteks koji je podignut 1900. Jedna je od najstarijih crkava u Dolini Neretve. Iako postoje pretpostavke da je sagrađena u predtursko doba, naknadna istraživanja su donekle osporila te pretpostavke i vrijeme izgradnje datirale u 16. stoljeće. Ono što se sa sigurnošću zna je to da je sagrađena na mjestu puno veće crkve, jedne od triju starokršćanskih bazilika ondašnje Narone. Tijekom arheoloških istraživanja pronađeno je i pedesetak grobova iz 14. i 15. stoljeća Sadašnji izgled crkva je dobila 1995. U Crkvi se nalazi restaurirani drveni kip sv. Vida, Gospina slika (rad slikara Darka Šoše) te manji stalni postav o arheološkim iskopavanjima i obnovi objekta o kojemu skrbi Arheološki muzej Narona. Zaštićeno je kulturno dobro.

Nakon obilaska sakralnih i arheoloških objekata učenici su  uživali u slobodnim aktivnostima i u šetnji sunčanim Vidom. Na obližnjem igralištu učenici iz  obje škole su organizirali male  sportske igre u prijateljskom duhu te su smijehom ispunile Vid. Izlet je završio zajedničkim ručkom u restoranu Đuđa i Mate uz dalmatinsku pjesmu glazbenika Nevena i Ivana.  Ovim izletom učenici su  stekli znanje kako očuvati povijesni i lokalni identiteta svog neretvanskog kraja što je i specifični cilj projekta Radost zajedništva.

Zahvaljujemo se na suradnji ravnateljima , nastavnicima i profesorima iz obje škole i ljubaznim  djelatnicima Muzeja Narona , Restorana Đuda i Mate , autoprijevozniku Luje auto i mještanima Vida.

Ovaj zajednički izlet članova udruge , učenika i njihovih nastavnika iz Staševice i Komina  izuzetno nas je razveselio jer se ostvario još jedan možda najvažniji cilj – ZAJEDNIŠTVO  u prihvaćanju i poštivanju različitosti  , ljubavi i  prijateljstvu.

U foto galeriji možete vidjeti kako smo se veselili i radovali.

Radujemo se  budućim aktivnostima i druženjima.

Nada Boras

Udruga Radost

 

 

 

Search

“Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.”