PRVI REZULTATI U SAKUPLJANJU PLASTIČNIH ČEPOVA ZA UDRUGU „RADOST“

stasevica

Tvrtka „Drava“ iz Osijeka je nedavno isplatila novac za 750 kg plastičnih čepova, koje su sakupljale osnovne škole iz Komina, Staševice, Gradca, srednja škola iz Ploča te Udruga „Radost“.

Osnovna škola fra Ante Gnječa – Staševica je koordinirala navedenom akcijom, skladištila čepove, odvezla ih u Metković u tvrtku „Respekt“, koja ih je besplatno dopremila u Osijek, na čemu zahvaljujemo gdinu. Tomislavu Mandiću – vlasniku firme.

Cijena plastičnih čepova za 1 kg iznosi  1,5 kunu, što znači da smo u ovoj akciji za udrugu „Radost“ sakupili 1140,00 kuna.

Bez lažne skromnosti, OŠ iz Staševice je sakupila više plastičnih čepova od svih ostalih sudionika zajedno!

Naša škola ima eko projekt o skupljanju i razvrstavanju otpada pod nazivom

„Mi to već radimo, a Vi“?

Preko ovog projekta škola educira sredinu u kojoj djelujemo, naravno s naglaskom na učenike. Edukacija (bilo koja), vlastitim primjerom je nešto najuvjerljivije, zar ne?!

Sve što pojedinci, udruge, ustanove…., rade, podložno je nekom vrednovanju, odnosno rezultatima pa tako smo do sada „uradili“ (sakupili):

– više od 70 tona starog papira,
– 80 kg starih baterija,
– više od 20 l starog ulja,
– 250 vreća (od 70 l), PVC ambalaže,
– 40 vreća (od 70 l) plastičnih folija i vrećica,
– više od 50 vreća staklene ambalaže,
– tetrapak ambalaže te odjeće i obuće…

Već 5 godinu surađujemo s Tehnomobilom – Metković, u svezi zbrinjavanja elektro otpada. Prosječno su 2 puta mjesečno u Staševici, a i više puta „upućeni“ u naša polja, šume i rijeku gdje bi bila nalazišta starih TV-a, štednjaka, frižidera, računala i sl.

Rješenja za pojedinu vrstu otpada, naravno, nismo našli u sustavu, nego se našlo samoinicijativno, što možete vidjeti u navedenom projektu, koji se nalazi na stranicama naše škole.

Svi koji pročitaju navedeni projekt, nešto rade po tom pitanju ili imaju rješenje za pojedinu vrstu  otpada, mogu nam se javiti, kako bi još više unaprijedili naš projekt.

Naravno, ima osoba koje su prihvatile naš projekt i donose razvrstani otpad u naše skladište, ali ima i razmišljanja da će se to raditi kada budu posebni kontejneri, kada bude „ovo ili ono“, prije urađeno. Mi ljudi puno češće govorimo, što bi drugi trebali učiniti, kako po ovom ili drugim pitanjima iz života, iako bi svatko od nas trebao poći od sebe i učiniti ono što on može, a nakon toga reći što bi drugi trebali učiniti.

Boro Bustruc, prof.

Search

“Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.”