Predstavljanje EU projekta na uvodnoj konferenciji u Zagrebu

eu

Dana 29. studenog 2013. godine u prostorijama Hrvatskog saveza udruga za osobe s mentalnom retardacijom održana je uvodna konferencija (Open conference) predstavljanje projekta Comprehensive Care to the Families with Dependent Member- Community4family.

Konferenciju je otvorila predsjednica Saveza i predsjednica Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Slavonski Brod, Mirjana Jakovčev. U uvodu je kratko prezentirala EU projekt i rad svoje udruge. Nakon toga prezentaciju rada svojih udruga održale su, Nada Boras u ime Udruge za osobe s mentalnom retardacijom “Radost” Ploče, Sonja Ninić Ševo u ime Udruge Šibensko-kninske županije “Kamenčići” te Anica Pribanić u ime Udruge za osobe s mentalnom retardacijom Rijeka, dok je Hrvatski Savez udruga za osobe s mentalnom retardacijom predstavila Ivana Mance.

Događanje su uveličali Marica Mirić predstavnica SOIH-a, Brankica Meić u ime Ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, predstavnica Ureda za udruge Vlade RH, predstavnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, te predstavnici udruga članica Saveza

Projekt Comprehensive Care to the Families with Dependent Member- Community4family
je financiran u okviru programa IPA IV – razvoj ljudskih potencijala. Vrijednost projekta je 195.109,36 EURO, a sufinanciranje od strane Europske unije iznosi 168.945,20 EUR, tj. 86,29 %.

Projekt se provodi na području: Brodsko-posavske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske,Virovitičko-podravske,Koprivničko-Križevačke,Bjelovarsko-bilogorske i Osječko-baranjske županije.

Cilj projekta je doprinijeti jačanju socijalne inkluzije i prevencije institucionalizacije ugroženih socijalnih skupina kroz unaprijeđenje postojećih socijalnih usluga u zajednici za odrasle osobe s mentalnom retardacijom i njihove obitelji. Projekt doprinosi jačanju ekonomske aktivnosti obitelji, poboljšanju podrške i usklađenju obiteljske i radne uloge. Zaposleni roditelji će uspjeti zadržati postojeće poslove, a pet roditelja iz svake partnerske udruge osnažit će svoje kompetencije u svrhu zapošljavanja. U vrijeme trajanja projekta zaposlit će se u cijelosti pet roditelja u poludnevnom boravku radeći s korisnicima u inovativnim radionicama s drvetom , na tkanju tepiha i u kreativnoj radionici. Tijekom projekta bit će organizirana dva kampa. Jedan kamp bit će organiziran za osobe s mentalnom retardacijom u kojem će se osobe kroz Gestaldt terapiju pokretom, bojom i rekreacijskim aktivnostima osnažiti za uključivanje u život lokalne zajednice.U drugom kampu roditelji će po prvi puta biti odvojeni od svog ovisnog člana obitelji, sudjelovat će na raznim radionicama za oslobođenje od stresa i edukativnim radionicama o suživotu sa svojim ovisnim članom. U projekt je uključeno deset udruga članica Hrvatskog Saveza čiji će predsjednici, tajnici, voditelji klubova biti uključeni u edukaciju za osnaživanje rada udruga i za rad u inovativnim radionicama.Tijekom projekta odvijat će se radionice za osnaživanje roditeljske uloge, radionice o spolnosti i osnaživanje osoba s mentalnom retardacijom.

Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Slavonski Brod nositelj je projekta, a projektne aktivnosti provodi u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Udrugom za osobe s mentalnom retardacijom „Radost“ Ploče, Udrugom Šibensko-kninske županije “Kamenčići” i Udrugom Rijeka.

Search

“Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.”