ODRŽANO PREDAVANJE “DA LI MOM DJETETU TREBA RODITELJ ILI PRIJATELJ“

U sklopu projekta Udruge Radost pod nazivom “Radost u obitelji” koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih u partnerstvu sa OŠ Vladimir Nazor Ploče dana 16. svibnja 2016. održano je predavanje “Da li mom djetetu treba roditelj ili prijatelj” koju je vodila profesorica psihologije Nataša Švajcer-Palac. Na početku predavanja voditeljica projekta soc.radnica Marina Pulić je roditeljima prezentirala ciljeve radionica i predavanja koje će se provesti kroz trajanje projekta.

Za ovo predavanje mnogi su roditelji pokazali interes jer je zaista teško odgovoriti na pitanje ˝Trebaju li roditelji djeci biti prijatelji?˝ Svi prisutni su aktivno sudjelovali u realizaciji predavanja. Rasprave su bile zanimljive i dinamične. Roditelji su zajedno sa voditeljima stekli uvid u djelotvornost vlastitih odgojnih postupaka usmjerenih na dijete.

Na kraju predavanja svi prisutni su donijeli jednak zaključak, a to je da djeci treba biti podrška i prihvaćati ih onakvima kakvi jesu. No, da bi odnos bio zdrav i kvalitetan, treba znati granice. Ako je riječ o odnosu punom povjerenja i topline, ali s određenom razinom prikladne roditeljske kontrole, onda je to pohvalno i dobrodošlo, no, ako to prijateljstvo podrazumijeva odnos u kojem nitko nije ‘glavni’ koji podrazumijeva, primjerice, jadanje roditelja djeci o problemima i očekivanje da će ih mališani razumjeti i pomoći im, kao i odnos u kojem se sve dopušta i ne postavljaju se granice, onda je takva vrsta prijateljstva loša, neodgovorna i neće rezultirati povoljnim razvojnim ishodima za dijete. Roditelji su pri ispunjavanju evaluacijskog formulara izrazili zadovoljstvo i time potvrdili uspješnost ovog predavanja.

Veliko hvala našem partneru OŠ Vladmir Nazor Ploče i djelatnicima OŠ Vladmira Nazora Ploče na suradnji, ustupljenom prostoru te potrebnom materijalu, roditeljima te prof. psihologije Nataši Švajcer-Palac na stručnom, poučnom predavanju.

SDC17060 SDC17063 SDC17065 SDC17066 SDC17068 SDC17069 SDC17070 SDC17071 SDC17073 SDC17074 SDC17075

mspi

Search

“Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.”