Image1Ploče su iznjerile mnoge poznate osobe, ali kada bismo tražili jednu o kojoj će baš svi imati pozitivno mišljenje, izbor bi, bez sumnje, pao na Stanku Sršena, čovjeka koji je saživio ne samo sa Pločama nego i s Trpnjom. Znaju to najbolje tisuće putnika koji plove trajektom na relaciji Ploče – Trpanj, vlasnici pločanskih kafića koje Stanko svako jutro uredno snabdijeva novinama, nogometaši Jadrana, čije utakmice kod kuće i u gostima ne propušta, kao i rukometašice Dalmatinke i nogometaši Gusara iz Komina. stanko obozava trajekteOvaj 58-ogodišnji Pločanin već desetljećima je na raspolaganju svojim sugrađanima i osoblju na trajektima, gdje im pomaže u svakodnevnim aktivnostima. Kakav se odnos između njih razivio tijeko godina govori činjenica da je Stanko puna dva desetljeća spavao na trajektu Pelješčanka. “Tijekom ljeta trajekt je noćio u Pločama, a za vrijeme zimskih mjeseci u Trpnju, pa sam tako noći provodio u ta dva mjesta”, kaže Stanko.

Jutro započinje raznošenjem novina

stanko raznosi novine  Jutro mu počinje raznošenjem novina u pojedine pločanske kafiće, u kojima, bez iznimke, o njemu imaju samo lijepe riječi. Potvrđuju to i dvije legendarne pločanske konobarice iz Tropicane, Vedrana Bebić i Ivana Franić, koje uglas ističu: “Stanko je najbolji i najpoštenini čovjek u gradu, godinama naš dostavljač novina, poslušan i skroman. Otkada znamo za sebe, znamo i za njega”. S njima se slaže i njihova sumještanka Sandra Radovanović: “Stanko je pristojan, nenametljiv, ponosan, socijaliziran u društvu i prihvaćen od cijele zajednice. To mogu reći mirne duše, jer ga svakodnevno susrećem u gradu i komuniciram s njim”, kaže gospođa Sandra.  A Stanki komplimenti gode, uživa u njima, vidi se da voli ovaj grad i ljude. Ipak, jedna mu je ljubav posebna, a zove se Hajduk. Stanko je vatreni navijač splitskih bilih. “Bio sam na bezbroj utakmica i proživio sam brojne radosne i žalosne trenutke zbog moga Hajduka. Najsretniji sam kad pobijedimo Dinama i kada mogu zezati pločanske dinamovce”, ističe.

Radosni ponosni na svoga Stanku

stanko s vedranom i ivanomStanko Sršen je nominalni član Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Radost u Pločama od samoga osnivanja 2000-te godine. “Osobno sam ga upoznala u ljekarnoj gdje sam radila kada bi dolazio po lijekove za neke svoje prijatelje Pločane. U ovih 20 godina, koliko ga poznajem, nije se nimalo promijenio, pun je pažnje i ljubavi za druge, a posebno je vezan za prijatelje Radosne. Kad ga sretnete putem prema gornjem naselju znači da ide u Radost. Stanko je korisnik Poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama, član je grupe samozastupnika i rado sudjeluje na organiziranim seminarima , sportskim natjecanjima i izletima koje udruga organizira. Godine 2005. na hodočašću u Vukovar, u  organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, imao je čast položiti vijenac poginulim hrvatskim braniteljima u ime svih 32 udruga saveza, bio je sudionik HENDI PING lige u stolnom tenisu i sudjelovao je na konferenciji samozastupnika iz cijele Hrvatske. Ponosni smo na našeg Stanka kao člana naše udruge i kao čovjeka koji pomaže djeci s teškoćama u razvoju i Radosnima . Sretni smo što nam svakodnevno daje ljubav, toplinu i osjeća udrugu kao svoju obitelj i drugi dom  što je smisao našeg djelovanja”, rekla nam je Nada Boras, dugogodišnja predsjednica pločanske udruge Radost. A Stanko će u subotu ujutro, prilikom raznošenja novina, s ponosom prvo otvoriti Dubrovački vjesnik i još jednom se uvjeriti kako lijepo mišljenje o njemu imaju njegovi Pločani.

PREUZETO: http://www.rogotin.hr/2016/09/22/stanko-srsen-dobri-duh-ploca/