NADA BORAS: Život posvećen poboljšanju kvalitete življenja djece s teškoćama u razvoju…

Na nedavno održanoj Izvještajno izbornoj Skupštini Nada Boras ponovno je izabrana za predsjednicu Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Radost iz Ploča.  Nećemo pretjerati ako napišemo da je Nada Boras zaštitni znak pločanske udruge koja djeluje nešto više od 23 godine i danas ima stručni tim udruge koji čine dvije magistre logopedije, jedna magistra pedagogije i odnedavno magistra edukacijske rehabilitacije, 3 pomoćnika u nastavi u O.Š.Orebić , 8 osobnih asistenata , domaćicu u poludnevnom boravku, voditeljicu projekata i programa i voditeljicu ureda. Udruga pruža usluge logopedskih terapija za 70 djece s govornim i jezičnim teškoćama, usluge osobne asistencije za 10 korisnika i uslugu poludnevnog boravka za 20 osoba s intelektualnim teškoćama.

nada boras 1   nada boras 3

Nada Boras, Sarajka koju je ratni vihor 1992. doveo u Ploče, majka je šestero djece , ponosna baka šestero unučadi te očekuje sedmo, a njezino drugo dijete, Katarina, rođena 1983., zbog komplikacija pri porodu ima intelektualne teškoće.

Portal Rogotin objavljuje priču o Nadi Boras koju u tiskanom izdanju donosi novi broj Dubrovačkog vjesnika (petak) 1   2

Do sada realizirano preko 130 projekata

„Početkom rata doselili smo u Ploče, u dolinu Neretve odakle su moji roditelji i suprug. Tada nije bilo puno mogućnosti za rehabilitaciju i školovanje djece s teškoćama u razvoju pa je Katarina išla u Osnovnu školu Marin Držić u Dubrovniku, a zatim u Centar Juraj Bonači u Splitu. Svaki vikend smo išli po nju da bude u obiteljskom okruženju, jer je to trebalo i nama i njoj. Nije bilo lako ali obostrana ljubav prevladala je sve prepreke. U ožujku 2000. godine nas 29 roditelja s istim problemima, uz pomoć Centra za socijalnu skrb, Grada Ploča i makarske udruge Sunce, osnovalo je udrugu i za predsjednicu su izabrali mene. Od tada do danas radimo na podizanju kvalitete življenja djece s teškoćama u razvoju, osoba s intelektualnim teškoćama i  njihovih obitelji kroz pružanje rehabilitacije, savjetovanja i usluga socijalne skrbi jer jedino tako možemo spriječiti odlazak naših članova u institucije, njihovo odvajanje iz obitelji i lokalne zajednice i osigurati im dostojanstven život prema svim konvencijama koje su donesene na nacionalnoj i svjetskoj razini. Imamo preko 180 članova“, kaže Boras koja je za svoj rad u udruzi dobila Osobnu nagradu Grada Ploča, te  Srebrnu plaketu za doprinos radu Nacionalnog Saveza udruga s intelektualnim teškoćama.

3   4   5

Udruga Radost je temeljna članica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama te u koordinaciji s još 32 udruge na području Hrvatske djeluje u korist osoba s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima. Do sada je realizirala preko 130 projekata preko lokalnih, regionalnih, nacionalnih natječaja i  5 iz europskih fondova  i postala ravnopravan partner institucijama lokalne zajednice koje se bave poboljšanjem kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama. Korisnici su provođenjem  programa udruge stekli nove socijalizacijske vještine, osjećaju se korisno i imaju pozitivniju sliku o sebi.

7   8

Volontirala 12 godina

„Iako smo imali podršku zajednice, vrijeme je pokazalo da ponajprije mi roditelji trebamo pokazati snagu, strpljivost, upornost i motivaciju za stalni napredak. Kada smo krenuli, nije bilo previše natječaja, a ni razvijene svijesti o potrebama osoba s invaliditetom i u mnogo čemu smo bili prepušteni sami sebi. Ja sam volontirala gotovo 12 godina, pohađala edukacije, učila pisati projekte, podnositi izvješća, organizirati izložbe i priredbe, lobirati i puno toga.  Do sada sam napisala i provela preko 130 projekata i 7 trogodišnjih programa“, kaže nam Boras i kao najveći problem ističe udaljenost od većih gradova i nedostatak zdravstvenih i rehabilitacijskih centara, nedostatak odgovarajućih stručnjaka.

9   10   11

„Ipak u posljednje vrijeme vide se pomaci, djeca su uključena u škole i vrtiće, preko udruge su dobili usluge logopedskih terapija, edukacijske rehabilitacije, osobne asistencije, pomoćnika u nastavi, odrasle osobe borave u udruzi uz stručnjake ali za većinu nas roditelja koji imamo odraslu djecu ostaje pitanje što će biti s njima kad nas ne bude. Problemi na koje smo i već nailazili se mogu javiti zbog neobjavljivanja ili nedobivanja natječajnih sredstava, gubitka stručnog kadra zbog odlaska na sigurnije i bolje plaćene poslove itd.“, poručila je predsjednica pločanske udruge.

Portal Rogotin objavljuje priču o Nadi Boras koju u tiskanom izdanju donosi novi broj Dubrovačkog vjesnika (petak)

12   13   14

Udruga trenutno provodi peti  trogodišnji program Radost je u različitosti – jednakost je u radosti  i od 2017. godine Projekt Osobna asistencija za osobe s invaliditetom  koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i ESF faza III ,projekt Pomoćnici u nastavi za 2023./2024.školsku godinu (Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Program Radost za Radosne 2023. uz financijsku potporu Grada Ploča, 3 programa  za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama (Dubrovačko-neretvanska županija) i nastavak projekta Ravnopravno roditeljstvo-MOJ TATA JE IN 2023. (Središnji ured za demografiju i mlade). „Ipak, ono što ih posebno veseli jest činjenica da su nakon dugogodišnjih napora konačno ušli u mrežu pružatelja socijalnih usluga što im donosi toliko potrebnu sigurnost u daljnjem radu. Zahvaljujem volonterima, djelatnicima , donatorima , institucijama i svim građanima koji nam pomažu da našim malim i velikim Radosnima  pružimo ljubav i radost u životu i poručujem“, rekla je Boras.

15   16   17

Nikad ne odustajte

„Ako ste osoba s invaliditetom, roditelj, sestra, brat osobe s invaliditetom ili djeteta s teškoćama u razvoju nemojte nikad odustati i posustati. Borite se za svoja prava, za svoju uključenost i ravnopravnost u društvu, educirajte se, predlažite promjene, motivirajte ljude oko sebe, pokažite svoje mogućnosti, pružajte ljubav i pomažite drugima s istim problemima.  Život će tada biti lakši sa svim svojim usponima i padovima, imat ćete više radosti i zadovoljstva i steći ćete puno prijatelja. Važno je tražiti i dobiti podršku“, poručila je  Nada Boras.

18   19   20   21   22

nadar boras 2

 

Search

“Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.”